Bouw een succesvol bedrijf | Weerspiegeling

Zo bouw je een succesvol bedrijf

Een tijdje geleden was ik in Haarlem voor een seminar met Peter Irvine, een Australische ondernemer die eigenaar is van de grootste koffieketen van Australie en wereldwijd in veel landen actief is. Deze zeer inspirerende man nam ons mee in zijn reis als ondernemer en had nog een paar tips voor ons die ik graag met je deel.
Peter Irvine kreeg Gloria Jeans coffee soort van in zijn schoot geworpen, maar op basis van zijn ervaring weet hij hoe je een succesvol bedrijf opbouwt en zorgt dat je onderneming succesvol blijft. Dat klinkt interessant, toch?

Zo bouw je een succesvol bedrijf

  • Zorg dat je een plan hebt en een grote visie

Zonder plan kom je nergens. Wil je graag met een eigen bedrijf aan de slag? Zorg dan dat je een plan hebt. Niet alleen om aan de bank te laten zien, maar om jezelf continu te blijven herinneren waarom je doet wat je doet en wat je doelen zijn. Schrijf op wie je bent en wat je droomt en droom vooral niet te klein. Heb een grote visie! Denk groot, waarom zou je je laten inperken? Zet die visie/ droom in je plan, dan heb je concreet iets op papier waar je naartoe kunt werken. Schrijf op, maak je doelen SMART en je cijfers concreet reviseer ze regelmatig. Maar, torn niet aan je droom! Laat je droom intact! Droom groot, werk realistisch met een plan. Een plan betekent niet dat je niet meer kunt dromen. Integendeel, een plan maakt je droom compleet.

Read More
Storytelling op de boerderij | Weerspiegeling

Storytelling op de boerderij

Boeren zijn weer helemaal hip. En dat is ook niet zo gek. Het boerenleven spreekt enorm aan, het past ook helemaal in deze tijd waarin mensen graag willen zien waar hun product vandaan komt.

Grote producenten als Campina en Albert Heijn spelen hier handig op in met open dagen die ze voor hun klanten organiseren. Of lekkernaardeboer.nl die allerlei biologische boerderijen openstelt. Entertainment en educatie gaan hier hand in hand. Eerst over de boerenstormbaan, dan kijken hoe de koeien gemolken worden, even melkbus heffen en dan door naar de melkbar. Eens per jaar is het boerenleven een dagje uit. Storytelling op de boerderij, mensen deel maken van een groter geheel en ze bewust maken van wat ze eten.

Boer Tom

Op melkpakken, in de Allerhande en in reclames zie je steeds meer verhalen verschijnen van individuele boeren die vertellen hoe ze te werk gaan. Zo krijg je een klein beetje mee hoe het reilt en zeilt op zo’n boerderij. Het is leuk als boeren zelf gaan vertellen over hun werk. Vaak zijn ze zo gepassioneerd over wat ze doen, ze moeten alleen even over een drempeltje geholpen worden. En ja, ik vind het ook leuk om te lezen dat de koeien van boer Tom lekkere kruiden eten en dat hij door een app op zijn telefoon de koeien in de gaten kan houden.

Het boerenleven is zo anders dan dat de gemiddelde Nederlander kent. Het is echt een andere wereld. Kinderen van nu hebben vaak geen idee dat wortels echt uit de grond getrokken worden, of dat de melk die ze drinken in die uier heeft gezeten.

Wat is er dan beter om de verhalen van de boeren weer te gaan vertellen! Het mag ook wel verteld worden. Wat mij betreft mag dat best wat verder doorgetrokken worden. Waarom laten we in de supermarkt niet zien hoe rode kool wordt geoogst? Of champignons! Hartstikke leuk om te zien en nog leerzaam ook!

Verhalen van de boerderij zijn waardevol, omdat ze ons leren waar ons eten vandaan komt en dat er kei-, maar dan ook keihard gewerkt wordt om ons van groente, fruit of zuivel te voorzien. Dat is het echte verhaal achter te boerderij, een wereld die zo ver van burgers af staat. Ik begrijp soms dingen niet die op een boerderij gebeuren. Als een boer kan vertellen waarom hij doet wat hij doet brengt hij zijn wereld dichterbij bij zijn toehoorders en is er ook meer ruimte voor begrip. Boeren hebben gouden verhalen te vertellen, die ze ook in hun voordeel kunnen gebruiken.

Boerenblog

Grote ketens hebben de boeren nu ook ontdekt, maar ook op minder grote schaal worden al verhalen verteld van de boerderij. Vrienden van mij hebben een biologische veehouderij in Brabant en iedere keer als ik daar kom ben ik weer gefascineerd door het reilen en zeilen op zo’n bedrijf. Het staat nooit stil! Mijn kinderen zagen laatst twee kalfjes geboren worden, echt geen aanrader qua aanblik, maar het was wel een wonder. Ze leren over de natuur, over het leven op de boerderij en zelf zij zien hoe gepassioneerd onze vriend is over zijn dieren!

Deze passie vind je ook terug in Boerhemian Life, de blog van de vrouw des huizes (de boerin dus, maar dat is niet echt een term waarmee ze geassocieerd wordt). Ze schrijft veel over het reilen en zeilen op de boerderij, over eten en ze deelt hierin echt haar passie. Echt leuk om te lezen en te ontdekken waar ze mee bezig zijn en wat ze allemaal beleven.

Boeren staan onder druk, door lage prijzen, veeleisende afnemers, laten we dan hun verhalen blijven vertellen. Verhalen vertellen is een super krachtig middel om mensen te enthousiasmeren, in beweging te krijgen en ze te laten nadenken. De verhalen liggen echt voor het oprapen op een boerderij, iemand moet ze alleen gaan vertellen!

Acquisitie doen is een sport | Weerspiegeling

Acquisitie doen is een sport!

Acquisitie doen is soms best lastig voor veel ondernemers. Dat klanten je komen aanwaaien zonder dat je daar wat voor hoeft te doen, is weinig ondernemers gegund. Ik merkte dat als ik ondernemers sprak, ze aangaven op te zien tegen acquisitie, borrels te bezoeken of er gewoon op uit te gaan. En waarom? Omdat ze zichzelf niet ‘outgoing’ genoeg vinden, of omdat ze zichzelf niet goed (denken) te kunnen verkopen, of….vul zelf maar in.

Ik ben acquisitie als een sport gaan bekijken, sterker nog; acquisitie doen is een sport! Niet omdat het een sport is om zoveel mogelijk acquisitie te doen, maar om doelgericht te werken aan het werven van nieuwe klanten. Met acquisitie bedoel ik niet je social media bijhouden, maar echt met potentiële klanten in gesprek gaan tijdens een netwerkborrel, kennismakingsgesprek of een e-mailcontact naar aanleiding van een informatieaanvraag. Herken je dat? Ja? Mooi!

Read More
Contentmarketing voor een klein bedrijf | Weerspiegeling

…maar mijn bedrijf is veel te klein/ saai voor contentmarketing…

Als je je product of dienst wilt gaan promoten, dan is content marketing een van de eerste dingen waar je aan denkt. Negen van de tien potentiële klanten surft eerst op internet om te zoeken. Dan kun je de aandacht trekken met contentmarketing. Contentmarketing is de meest effectieve manier om aandacht te trekken en vast te houden. Maar, nu zul je wellicht denken: “mijn bedrijf is te klein voor content marketing” of: “Wat ik doe is eigenlijk niet zo interessant om met content marketing aan te prijzen”. Contentmarketing voor een klein bedrijf is juist hartstikke interessant! Nou, ik zal je zeggen; met contentmarketing heb je juist een hele grote kans om spannender en aantrekkelijker te zijn dan al je concurrenten!

Contentmarketing doet er toe

Een administratiekantoor, een schilder of een dierenpreparateur zullen twijfelen of de investering in contentmarketing wel zinvol is. Is mijn doelgroep uberhaupt geinteresseerd in de zaken waar wij ons mee bezig houden? Ik denk het wel! Als je interessante, creatieve en opvallende content aanbiedt, dan val je al snel op binnen je vakgebied. Daar moet je je op richten, wat doet de concurrentie en hoe kan ik uit de grijze massa springen?

Read More
Marketing zelf doen of uitbesteden? | Weerspiegeling

Zelf doen of uitbesteden?

Zelf doen of uitbesteden? Dat is een vraag die veel ondernemers en MKB bedrijven zich stellen. Zeker op het gebied van content marketing is er veel verschil in hoe dit wordt aangepakt.

De een doet graag alles zelf, om controle te houden, terwijl de ander juist wil focussen op datgene wat hij het beste doet. Of, als je al een medewerker communicatie/ marketing in dienst hebt; kan diegene het werk erbij doen? Heeft hij/ zij kennis van het onderwerp?

Er is voor beide opties wat te zeggen natuurlijk. In deze blog wil ik drie voordelen noemen voor zelf doen en drie voordelen van uitbesteden.

De meeste ondernemers hebben weinig tot geen ervaring met content marketing. Veel bedrijven en organisaties hebben de laatste jaren te lijden gehad onder de crisis en hebben daarom daar weinig tot geen tijd in geïnvesteerd, of de mensen zijn wegbezuinigd. Nu het de tijd is om in actie te komen kan het lang duren als je alles intern wilt oplossen. Vaak hebben de marketingmensen er helemaal geen tijd voor om er nog iets bij te krijgen.

Zelf doen of uitbesteden?

Read More
Wat je kunt leren van Jamie Oliver | Weerspiegeling

Wat je kunt leren van Jamie Oliver

Jamie Oliver, wie kent deze immens populaire chef niet! Doorgebroken als jonge chef (the naked chef) met zijn kookboeken omdat hij zo eenvoudig (naked) kookte en daarmee koken op niveau toegankelijk maakte voor heel veel mensen. Opeens waren mensen in staat om fantastische dingen te koken. Jamie Oliver liet ons zien dat er een topchef in ons allemaal schuilt, als je maar de juiste ingedriënten hebt en de juiste stappen zet. Ik wil je graag  laten zien wat wij, naast koken, kunnen leren van Jamie Oliver op het gebied van content marketing.

Jamie vertelt verhalen

Het begon uiteraard allemaal met de kookboeken. Mooi vormgegeven kookboeken die niet alleen recepten bevatten, maar ook verhalen van Jamie zelf. Het verhaal achter het ene gerecht is nog mooier dan het andere. Of wat te denken van een toetje dat Jamie als kind al zelf maakte in de pub van zijn ouders! De kookboeken van Jamie zijn niet alleen heerlijk om uit te koken, maar ook goed te gebruiken als inspiratiebron, om lekker doorheen te bladeren of gewoon als decoratiemateriaal. Want eerlijk is eerlijk, het is nog steeds wel ‘op niveau’ wat je moet maken. Veel van de recepten uit zijn boeken (ik heb er zelf 3) heb ik nog nooit gemaakt.

Jamie ontwikkelde zich verder en er kwamen meer boeken. Jamie in 30 minuten, te gast bij Jamie, Jamie’s Italie enzovoort. Echt heerlijk allemaal. Maar nu komt het grote geheim van Jamie!

Read More
Video inzetten in je contentstrategie | Weerspiegeling

Video inzetten in je contentstrategie

Dat video steeds belangrijker wordt, daar is iedereen het wel over eens. Door alle nieuwe technieken en platforms zijn er heel erg veel mogelijkheden. We kennen inmiddels de hele korte socoa video’s, live streaming, 360 graden, 3D, interactieve video’s. Je vraagt je waarschijnlijk regelmatig af wat jij er mee moet en zo ja, hoe dan? Ik geef je een paar tips; zo kun je video inzetten in je contentstrategie.

Video wordt vaak als ingewikkeld ervaren, maar dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk is video ingewikkelder dan tekst en komt er specifieke kennis bij kijken, maar als je doordacht te werk gaat is er veel mogelijk zonder al te ingewikkelde handelingen of torenhoge kosten.Beschouw video als een van je communicatie instrumenten, net als tekst en beeld. Waarom lukt dat wel? Omdat het relatief makkelijk en snel is, maar…

Read More
Vier maanden ondernemen | Weerspiegeling

Wat vier maanden ondernemen mij gebracht heeft

Vier maanden geleden begon ik met ondernemen. Een avontuur waar ik al jaren van droomde, maar door omstandigheden nooit echt aan toegegeven had. Na de laatste maanden kan ik al zeggen dat dit de beste stap is die ik ooit heb gezet. Natuurlijk, ik ben nog relatief nieuw in de business, maar ik heb al een paar dingen die zo anders zijn dan toen ik in loondienst werkte. Vier maanden ondernemen maakt al zo’n verschil!

Ten eerste; ik bruis van energie! Ik heb zoveel nieuwe ideeën en ik merk dat mijn creativiteit ten volle benut kan worden. Het is soms jammer dat er maar 24 uur in een dag zitten! Het feit dat ik in alles zelf kan bepalen hoe mijn werkdag er uit ziet, geeft me een enorme boost. Voor de ene klant een contentstrategie schrijven, aan de andere klant het principe van contentmarketing uitleggen en voor iemand anders weer teksten schrijven voor een nieuwe website. Geen dag is hetzelfde. Ik zoek nog wel een beetje naar consistentie, dat de werkzaamheden een beetje levellen, ook qua niveau, maar dat is weer een mooi doel voor het komende jaar.

Read More