Video inzetten in je contentstrategie

Eenvoudig, leuk en effectief

Dat video steeds belangrijker wordt, daar is iedereen het wel over eens. Door alle nieuwe technieken en platforms zijn er heel erg veel mogelijkheden. We kennen inmiddels de hele korte socoa video’s, live streaming, 360 graden, 3D, interactieve video’s. Je vraagt je waarschijnlijk regelmatig af wat jij er mee moet en zo ja, hoe dan? Ik geef je een paar tips; zo kun je video inzetten in je contentstrategie.

Video wordt vaak als ingewikkeld ervaren, maar dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk is video ingewikkelder dan tekst en komt er specifieke kennis bij kijken, maar als je doordacht te werk gaat is er veel mogelijk zonder al te ingewikkelde handelingen of torenhoge kosten.Beschouw video als een van je communicatie instrumenten, net als tekst en beeld. Waarom lukt dat wel? Omdat het relatief makkelijk en snel is, maar…

Video is niet voor ‘er bij’
“Wij moeten ook wat met video!” Nee, je roept toch ook niet dat je iets moet met intranet? Het gebeurt te vaak dat er een video wordt gemaakt en dat die daarna op de website blijft staan totdat ie echt niet meer kan. Maak video een integraal onderdeel van je communicatiemiddelen. Zet het in de matrix naast je overige middelen, het is niet iets bijzonders, maar een essentieel en even belangrijk middel als het nieuwsartikel op de homepage van de website.

Bedenk een strategie en sluit aan bij je doelgroep
Een strategie en kennis van je doelgroep; daar begint het in de communicatie altijd mee. Wat is je strategie? Waar zit je doelgroep? waar zijn ze in geintereseerd? Vergeet ook niet de distributie van je video. Welke platforms zet je in en welke niet? Baseer je keuzes niet op basis van welk middel nu cool en hip is, maar op basis waar jouw doelgroep zich ophoudt. Is dat niet op Instagram, ga je daar dan ook niet op begeven!

Vertel een goed verhaal en vertel het goed
Storytelling; video leent zich daar uitstekend voor. Vertel een verhaal. Boei je publiek. Boei ze met een personage, iemand met wie ze zich kunnen identificeren.Vertel je verhaal op de goede manier, zodat je boodschap ook echt over komt.

Doe het wel/niet zelf
Maak video niet ingewikkeld en doe het lekker zelf! Met je telefoon kun je al best aardige dingen maken. Niet alles hoeft meer perfect te zijn tegenwoordig, zeker niet voor intern gebruik of voor gebruik op social media. Maar soms wil je dat een video er goed uitziet, professioneel oogt en goed klinkt. Dan ga je met een professional in zee. Want als je een bedrijfsvideo zelf maakt met slecht beeld en geluid, dan straalt dat wel af op je organisatie.

Begin met luisteren
Luisteren is het belangrijkste onderdeel in je video. Verdiep je in wat je publiek wil horen en zien. Stop met zenden wat jij graag kwijt wilt, want denk eens na; zou jij graag een video van je eigen organisatie willen bekijken? Biedt waardevolle informatie. Geef je publiek video’s waar ze wat aan hebben en die ze willen delen. Zo sluit je aan bij de behoefte van je doelgroep en is de kans groot dat je de plank helemaal raak slaat!

Tot slot, wees creatief; wees niet bang om gewoon te gaan en bekijk video niet meer als iets los, nee het is net zo belangrijk als al je andere communicatiemiddelen! Video inzetten in je contentstrategie is niet eng, maar juist erg leul!

 

Ook interessant

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.