Wat vier maanden ondernemen mij gebracht heeft

Vier maanden geleden begon ik met ondernemen. Een avontuur waar ik al jaren van droomde, maar door omstandigheden nooit echt aan toegegeven had. Na de laatste maanden kan ik al zeggen dat dit de beste stap is die ik ooit heb gezet. Natuurlijk, ik ben nog relatief nieuw in de business, maar ik heb al een paar dingen die zo anders zijn dan toen ik in loondienst werkte. Vier maanden ondernemen maakt al zo’n verschil!

Ten eerste; ik bruis van energie! Ik heb zoveel nieuwe ideeën en ik merk dat mijn creativiteit ten volle benut kan worden. Het is soms jammer dat er maar 24 uur in een dag zitten! Het feit dat ik in alles zelf kan bepalen hoe mijn werkdag er uit ziet, geeft me een enorme boost. Voor de ene klant een contentstrategie schrijven, aan de andere klant het principe van contentmarketing uitleggen en voor iemand anders weer teksten schrijven voor een nieuwe website. Geen dag is hetzelfde. Ik zoek nog wel een beetje naar consistentie, dat de werkzaamheden een beetje levellen, ook qua niveau, maar dat is weer een mooi doel voor het komende jaar.

Wat heb ik geleerd?

  1. Je moet er op uit! Contact maken met de buitenwereld is ontzettend belangrijk. Alleen op je kantoortje zitten gaat je geen nieuwe opdrachten opleveren. Ik had het zelf niet verwacht, maar ik heb gemerkt dat als je er op uit gaat je daar ook weer nieuwe energie van krijgt. Het netwerken heeft me nu al een aantal concrete opdrachten opgeleverd. Daarnaast ben ik in contact gekomen met mensen die heel erg waardevol zijn om in je netwerk te hebben. Mensen die wat voor je kunnen betekenen, maar die ook zitten we wachten op mijn expertise! De concrete opdrachten zijn echt al winst.
  2. Geven loont! Ik heb een aantal dingen gratis gedaan en daaruit zijn weer nieuwe betaalde opdrachten gekomen!  Ik heb zelfs opdrachten zonder vergoeding gedaan die door anderen zijn opgepikt en nieuwe betaalde klussen hebben gegenereerd! Niet om de concurrentie uit te schakelen met lage tarieven, maar om betrokkenheid te tonen en iets goeds te doen, zonder er direct iets voor terug te verwachten. Ik geloof erg in geven en dat er dan ook weer dingen bij je terug komen. 

Ondernemen is niet voor niets een werkwoord. Leer, werk, doe, ontdek en geniet. Voor mij kernwoorden als het gaat om het ondernemen. Als vier maanden ondernemen mij al zoveel heeft gebracht, dan zie ik echt uit naar een nieuw jaar!

Doelen 2016

Voor 2016 heb ik uiteraard groei op het lijstje staan, een hogere omzet is er daar een van. Daarnaast wil ik graag doorgroeien naar wat grotere klanten. Ik wil dicht bij mezelf blijven en blijven genieten van wat ik doe. De kunst is nu om alle klanten te kunnen blijven bedienen. Misschien niet meer helemaal alleen, maar samen met iemand anders! Want zoals ik al zei, er gaan maar 24 uur in een dag. Ik bruis in ieder geval van de energie; laat dat nieuwe jaar maar komen!

Ook interessant

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.