Twee dagen met de ‘Familie van i’

Je weet dat je af en toe leuke dingen moet doen en jezelf moet kietelen. Een cursusje hier, een training daar. Ik was vorige week deelnemer van de Oktober pop up school van de ‘familie van i’, een initiatief van twee dames werkzaam in de online business die anderen weer willen inspireren. Via Twitter vond ik dit initiatief en ik was wel nieuwsgierig wat het precies inhield. Na een klein beetje onderzoek besloot ik me aan te melden voor twee dagen; de storydag (over storytelling) en de ‘dag der verbeelding’ (over zelf beeld maken bij blogs e.d.). En dit vond ik er van!

Dag 1 – de storydag

De storydag (geen storytellingdag, omdat die naam al zoveel valt 😉 bestond uit twee delen; een wat algemener theoretisch deel en een praktisch deel om zelf je verhaal te gaan bedenken. Etienne Kreuzer nam ons mee in de achtergronden van verhalen vertellen. Het bleek dat al vanuit de oudheid de mensen elkaar verhalen vertellen, dat onze hersenen zo zijn ingericht dat ze direct aanslaan op een verhaal. We onthouden dingen beter als ze in verhaalvorm verteld worden! (note to self; ook proberen bij m’n kinderen…) Verhalen vertellen is dus niet alleen heel erg oud, het is dus enorm effectief! Daarna nam hij ons mee in de opbouw en kenmerken van een verhaal. Wat maakt een verhaal een verhaal en welke onderdelen bevat een verhaal?
Storydag familie van i
Mijn story book van de familie van iHeel erg boeiend om deze achtergronden te horen, aangevuld met praktijkervaringen van Etienne zelf. Ik begon echt al warm te lopen na het horen van al deze informatie. Katja (van de familie van i) vertelde daarna over verschillende vormen waarin je storytelling kunt gebruiken. Niet nieuw, maar wel leuk, omdat ik direct allerlei nieuwe ideeën kreeg om hier wat mee te gaan doen in de praktijk!
In de middag gingen we zelf aan de slag; in tweetallen stap voor stap ons verhaal scherp krijgen. Mijn verhaal kreeg steeds meer vorm door de verschillende vragen die Etienne formuleerde. ‘Wat is het gewenste gedrag van mijn doelgroep?’ Dat steeds in gedachten houdende scherpte het verhaal zich verder, was er ruimte voor fictie (lees: aandikken) en werd mijn uiteindelijke verhaal steeds scherper. Het was ook heel erg leuk om de verhalen van de andere deelnemers te horen. Zo pik je weer wat op van elkaar en help je elkaar om verder te komen. Aan het einde van de dag, onder het genot van een hapje en een drankje, mochten we onze verhalen presenteren. Niet iedereen kwam aan de beurt of was al zo ver dat hij of zij echt iets kon vertellen, maar iedereen was wel geïnspireerd geraakt. De verhalen die werden verteld zijn absoluut blijven hangen en hebben ook mij weer geïnspireerd.

Dag 2 – de ‘dag der verbeelding’

De voorpret voor deze dag was al groot. Een filmpje van Nelleke van der Vaart deed de verwachting stijgen. Ik was echt op zoek naar creatieve ideeën om beeld te kunnen creëren voor blogs, Facebook, etc. Ook om stockfoto’s minder te hoeven gebruiken, zodat ik een authentieker verhaal (he!) kan neerzetten.
Katja en Nelleke heetten ons welkom en we kregen een lesje vormen- en kleurenpsychologie van Nelleke. Waar staat rood voor, waarom zie je bijna geen driehoekslogo’s en…wist je dat beeld 60.000 keer sneller binnen komt dan tekst?? En wist je dat als je beeld met tekst combineert het nog effectiever is? Kijk, daar kan ik wat mee.

Vrij snel gingen we met de eerste opdracht aan de slag; een creatief beeld maken met allerlei alledaagse voorwerpen. Een hele groentekraam, een doos vol duplo, zo veel gereedschap dat Bob de Bouwer er jaloers op zou zijn, allerlei accessoires stonden tot onze beschikking om leuke, creatieve en gekke dingen te bedenken. Iedereen ging enthousiast aan de slag. Ik merkte dat ik een beetje zoekende was, maar dat ik gewoon allerlei dingen wilde gaan uitproberen, om mijn fantasie te prikkelen.

Groen is gras, familie van i

Na de lunch gingen we hele middag praktisch aan de slag. We konden klei animaties maken, paper cut animaties; er was een fotostudio om je creaties vast te leggen, een fotograaf die je allerlei tips gaf over fotografie met je smartphone en handlettering, om zelf toffe creatieve teksten te kunnen maken. Ik koos er voor om met dat laatste te beginnen, omdat ik daar een grote uitdaging in zag. Geconcentreerd heb ik me toegelegd op het maken van de overbekende kreet ‘Just DO it’. Erg leuk, maar tijdrovend! Toen ik klaar was, was er niet echt tijd meer om iets nieuws op te pakken, dus ben ik gaan snuffelen bij de fotograaf om gewoon eens wat dingen te proberen. Fotograferen met je iPhone door een rietje, een aspirine plasticje, een gaatje in aluminiumfolie; allemaal gekke toepassingen die een ontzettend interessant effect gaven! Na afloop gaf iedereen een showtje van zijn of haar productie. Het was leuk om te zien hoe snel mensen echt leuke dingen in elkaar hadden gezet. De dag heeft mij ontzettend geholpen om zelf beelden te creëren, gekke ideeën uit te werken. Het heeft mijn creativiteit weer even flink geprikkeld!

Handletting de dag der verbeeldingIMG_1542

Wat ik leuk vind aan de ‘familie van i’

Zoals gezegd was dit mijn eerste kennismaking met de ‘familie van i’ en ik ben enthousiast. Op de een of andere manier hangt er een ontzettend relaxte sfeer om de ‘familie van i’ heen. Je voelt je snel op je gemak. Het viel me op dat veel mensen elkaar kenden, maar dat weerhield niemand ervan om nieuwe contacten op te doen. Volgens mij is het ook zo dat als je eenmaal lid bent van de ‘familie van i’ je er nooit meer echt vanaf komt, op een positieve manier.

Ik kwam naar de pop up school om wat nieuwe dingen te leren; die doelstelling is ruimschoots behaald. Daarnaast heb ik ook een schat aan nieuwe contacten opgedaan en veel plezier gehad. En daar draait het ook een beetje om. Geïnspireerd en blij ging ik twee keer naar huis aan het einde van de dag. Voor herhaling vatbaar? Wat mij betreft wel! En, ik raad het jou ook aan! Wil je op een leuke, relaxte manier geïnspireerd worden, zorg dan dat je bij de volgende editie van de pop up school bent. Misschien ontmoeten we elkaar daar!

Ook interessant

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.