Het verschil tussen wijn van 5 en 15 euro

Laatst was ik met een vriend een wijntje aan het drinken in een wijnbar in Utrecht. We keken naar de wijnkaart en besloten te starten met een Malbec (dat is een druivensoort) uit Argentiniƫ. Vaak een goede keuze. Toen we dit wilden bestellen, zei de gastheer dat hij nog een andere Malbec, ook uit Argentiniƫ, open had staan die nog wel iets lekkerder was. Ook iets duurder trouwens. We kregen de beide wijnen te proeven. En wat bleek; de goedkopere wijn was een acceptabele wijn die goed wegdronk, maar de duurdere wijn was echt fantastisch. Wat een smaak, wat een afdronk.
Hoe kan dat nou, vroegen we ons af. Nou, zei de gastheer, de goedkopere wijn staat in een relatief minder gunstig gebied, de wijnboer heeft meer wijngaarden en gaat daarin voor kwantiteit.
De andere wijnboer heeft minder wijnstokken, een beter stukje grond en richt zich vooral op de kwaliteit. Hij kan minder produceren, minder verkopen en daardoor wordt die wijn duurder. Er wordt meer zorg aan de wijn besteed en dat proef je, zeker als je hem gaat vergelijken met die andere.

Ik dacht er later aan terug en bedacht me dat je dus voor 5 euro per fles in de supermarkt zeker goede wijn kunt kopen. Maar wil je echt goede en lekkere wijn, dan ben je meer kwijt. En zo werkt het ook vaak voor het inkopen van diensten. Gaan we voor het grotere bedrijf waar productie wordt gedraaid, waar je een van de velen bent, of kies je voor een klein bedrijf waar je echt gekend wordt?
Kies je bijvoorbeeld voor een fotograaf die vooral lekker goedkoop is, of kies je iemand die bij je past, waar je van weet dat hij kwaliteit gaat leveren, ook al is die misschien wat duurder?
Ik weet zeker dat als je met een groot bedrijf in zee gaat, je ook kwaliteit zult krijgen, maar stel je eens voor; op de langere termijn is de kwaliteit, aandacht voor detail en het kennen van de klant toch waar je voor gaat? Kies dan voor de iets duurdere wijn, want dan weet je zeker dat je iets goeds in huis hebt gehaald.

Bekijk deze documentaire eens van EEN Belgiƫ. Ik weet zeker dat je daarna overtuigd bent van de kwaliteit van een relatief kleine producent, maar wel eentje met hart voor de klant.

Ook interessant

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.